Jump to content


Photo

[Script] Change sdcard and TF-card


  • Please log in to reply
126 replies to this topic

#1 Sergey_F1

Sergey_F1

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 31 March 2012 - 08:07 AM

I have finished a script that switches sdcard and TF-card by murphy666's method.
This script will edit file vold.fstab and will transfer installed apps and data to a new place.
It is works fine for any A10 tablets with Android 2.3.4 and 4.0.x (tested).
It is works fine (if it possible) for any device also. I hope :) .
You can use TF-card with FAT and NTFS format. You can change TF-card in during works.
Now You can install a lot of games with cache to one or two, three, four etc 32GB TF-card and change it for different games.

Please note, You will need clear /mnt/extsd manually after reboot your tablet.

Instalation: Just unzip "switch SDvUe.zip" то any folder and run "switch SDvUe.exe"

New universal version ( April 26, 2012) Attached File  switch SDvUe.zip   549.18KB   2232 downloads
  • Works for any device with any Android version (if it possible, have not tested for all devices)
  • More accurate cancel changes for revert to original works (You can restore original works in any case)

Note: If script don't transfer all data from sdcard to TF-card, please copy it manually after reboot in File Manager. Copy all data from /mnt/extsd to /sdcard and reboot a tablet again.

P.S. It is SFX-arhive in the zip-file. You can open it by winrar and test by antivirus programm.
Sorry for my English.


NOVO7 Advanced
Attached File  screenshot_14.png   47.36KB   524 downloadsAttached File  screenshot_15.png   47.36KB   486 downloadsAttached File  screenshot_16.png   47.36KB   478 downloads

NOVO7 Aurora
Attached File  55989522db58.png   110.9KB   540 downloadsAttached File  04b72975bf92.png   115.48KB   481 downloads

Old versions (don't use it):

( April 8, 2012). Attached File  change SDv4e.zip   549.7KB   651 downloads
April 8, 2012 version
  • works for Android 2.3.4 and 4.0.x for any A10 tablets.
  • More accurate copy all data.
  • Cancel changes for revert to original works

Attached File  change SD.zip   548.81KB   258 downloads Sorry. This version don't move data and apps. Please download next file.
Attached File  change SD.zip   592.84KB   92 downloads

Attation: the script don't works for JellyBean (Android 4.1.x) and up.
Cyanogen Mod 10 (CM10) users can try to this.

Edited by Sergey_F1, 29 December 2012 - 01:35 AM.

  • andriig, Ollie17, Lonewolf_fse and 2 others like this

#2 Ollie17

Ollie17

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 248 posts

Posted 01 April 2012 - 01:56 AM

I have finished script for Change sdcard and TF-card by morphy666 metod.
This script will replace file vold.fstab and will transfer installed apps and data to new place.
It is works fine for any A10 tablets with ICS.
You can use TF-card with FAT and NTFS format. You can change TF-card in during works.
Now You can install a lot of games with cash to one or two, three, four etc 32GB TF-card and change it for different games.

Please note, You will need clear /mnt/extsd manually after reboot your tablet.

Instalation: Just unzip "change SD.zip" то any folder and run "change SD.exe"
Attached File  change SD.zip   548.81KB   258 downloads
P.S. It is SFX-arhive in the zip-file. You can open it by winrar and test by antivirus programm.
Sorry for my English.
Attached File  screenshot_14.png   47.36KB   524 downloadsAttached File  screenshot_15.png   47.36KB   486 downloadsAttached File  screenshot_16.png   47.36KB   478 downloads


Tempted to try this on my aurora but does my sd card have to be a certain class (like class 10) for it to work well and if i did it can it be reverted back?
  • bismonitor likes this
Novo 7 Aurora V1
Nexus 4 16Gb
ZTE Blade TFT running CM10.1 (4.2.2)
Youtube : http://www.youtube.c...ad?feature=mhee
Twitter: @Ollie_Reed17

#3 Sergey_F1

Sergey_F1

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 01 April 2012 - 02:11 AM

Tempted to try this on my aurora but does my sd card have to be a certain class (like class 10) for it to work well and if i did it can it be reverted back?

Internal flash has speed approx. as class 4, so You can use any cards class 4 and more for better speed.

You can backup original vold.fstab. Unrar SFX-archive to any folder and replace the file (path system/etc/vold.fstab). Then run "change SD Eng.bat" for revert to original.
You can reflashe firmware without formating also for revert to original.

Edited by Sergey_F1, 01 April 2012 - 02:13 AM.


#4 Ollie17

Ollie17

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 248 posts

Posted 01 April 2012 - 02:17 AM

Internal flash has speed approx. as class 4, so You can use any cards class 4 and more for better speed.

You can backup original vold.fstab. Unrar SFX-archive to any folder and replace the file (path system/etc/vold.fstab). Then run "change SD Eng.bat" for revert to original.
You can reflashe firmware without formating also for revert to original.


i have a 32gb class 4 and also if i change rom will it revert or stay the same? why on the pictures does it say both of them are internal storage?

Edited by Ollie17, 01 April 2012 - 02:21 AM.

Novo 7 Aurora V1
Nexus 4 16Gb
ZTE Blade TFT running CM10.1 (4.2.2)
Youtube : http://www.youtube.c...ad?feature=mhee
Twitter: @Ollie_Reed17

#5 Sergey_F1

Sergey_F1

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 01 April 2012 - 02:27 AM

i have a 32gb class 4 and also if i change rom will it revert or stay the same? why on the pictures does it say both of them are internal storage?

Yes. It will work fine, but no so fast as class 10 :)
Your 32 GB card will turn to internal storage (/sdcard) after the script and realy internal memory turn to /mnt/extsd.

Your tablet will works as 32 GB tablet (29,71 GB) untill You reflash it. Then You need to run script again.

Edited by Sergey_F1, 01 April 2012 - 02:29 AM.


#6 Ollie17

Ollie17

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 248 posts

Posted 01 April 2012 - 02:45 AM

Yes. It will work fine, but no so fast as class 10 :)
Your 32 GB card will turn to internal storage (/sdcard) after the script and realy internal memory turn to /mnt/extsd.

Your tablet will works as 32 GB tablet (29,71 GB) untill You reflash it. Then You need to run script again.


Will the internal (8gb) be wiped when i do this this script?
Novo 7 Aurora V1
Nexus 4 16Gb
ZTE Blade TFT running CM10.1 (4.2.2)
Youtube : http://www.youtube.c...ad?feature=mhee
Twitter: @Ollie_Reed17

#7 Sergey_F1

Sergey_F1

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 01 April 2012 - 02:52 AM

Will the internal (8gb) be wiped when i do this this script?


No. But all data and apps will copy to TF-card and will use TF-card as internal memory /sdcard(no realy internal memory) after reboot. You can wipe it (8GB) manually later.

Please note, You will need clear /mnt/extsd manually after reboot your tablet.


Edited by Sergey_F1, 01 April 2012 - 03:00 AM.


#8 Ollie17

Ollie17

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 248 posts

Posted 01 April 2012 - 03:03 AM

Thankyou :rolleyes:
This worked the only thing is that i am having to move everything from my 8gb to my 32gb but now i can finally have more things, my 8gb was full before. thanks again.

Edited by Ollie17, 01 April 2012 - 03:04 AM.

Novo 7 Aurora V1
Nexus 4 16Gb
ZTE Blade TFT running CM10.1 (4.2.2)
Youtube : http://www.youtube.c...ad?feature=mhee
Twitter: @Ollie_Reed17

#9 Lonewolf_fse

Lonewolf_fse

    Newbie

  • Jr. Member
  • Pip
  • 5 posts

Posted 03 April 2012 - 03:28 PM

Thanks! This is exactly what I needed :yahoo:

#10 mbahzen

mbahzen

    Newbie

  • Jr. Member
  • Pip
  • 2 posts

Posted 05 April 2012 - 12:44 PM

Thanksssssss......... need to buy 32gb :yahoo:

#11 Pampooh

Pampooh

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 90 posts

Posted 06 April 2012 - 10:43 PM

Wow, this is definitely interesting. I'll give it a shot when I've gotten the chance to buy a 32Gb SD Card. Thanks. :D

#12 unit14

unit14

    Newbie

  • Jr. Member
  • Pip
  • 9 posts

Posted 07 April 2012 - 12:44 AM

what happens when i remove the sd card and turn on the tablet?will it still work?

#13 trag22

trag22

    Newbie

  • Jr. Member
  • Pip
  • 3 posts

Posted 07 April 2012 - 02:47 AM

Run the "change SD.exe" file but it show "try to connect" then "error : device not found". I have inserted a 16GB mirco SD class 4 card in the Aurora.
Seem like the script is not working for me.

#14 Juanmao

Juanmao

    Newbie

  • Jr. Member
  • Pip
  • 3 posts

Posted 08 April 2012 - 10:35 AM

I want to reverse.

what should I do? :help: :help:

#15 Sergey_F1

Sergey_F1

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 08 April 2012 - 11:25 AM

Run the "change SD.exe" file but it show "try to connect" then "error : device not found". I have inserted a 16GB mirco SD class 4 card in the Aurora.
Seem like the script is not working for me.

You need install ADB USB Testing driver on your computer.

#16 Sergey_F1

Sergey_F1

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 08 April 2012 - 11:26 AM

I want to reverse.

what should I do? :help: :help:

Please run new version change SDv4e.zip (see first post) for revert to original.

Edited by Sergey_F1, 08 April 2012 - 11:29 AM.


#17 Sergey_F1

Sergey_F1

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 08 April 2012 - 12:10 PM

what happens when i remove the sd card and turn on the tablet?will it still work?

Yes. Your tablet will work, but no data will storage in /sdcard. Your tablet will use internal 1 GB memory only, untill you will insert any TF-card. You can use new /mnt/extsd for pictures, movies and audio in any case.

Edited by Sergey_F1, 09 April 2012 - 02:26 AM.


#18 trag22

trag22

    Newbie

  • Jr. Member
  • Pip
  • 3 posts

Posted 10 April 2012 - 08:15 AM

You need install ADB USB Testing driver on your computer.

After installing ADB USB driver, I am able to transfer to the 32GB SD card. Thanks for the help.

Edited by trag22, 10 April 2012 - 08:22 AM.


#19 felixx

felixx

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 91 posts

Posted 10 April 2012 - 12:16 PM

Yes. Your tablet will work, but no data will storage in /sdcard. Your tablet will use internal 1 GB memory only, untill you will insert any TF-card. You can use new /mnt/extsd for pictures, movies and audio in any case.


interesting script..thanks a lot Sergey-F1...so i wonder if we can extend the internal 1GB ROM to 2GB, 4GB n etc....n im also need to know what will happen if we use all the 1GB internal ROM.TQ

#20 jpcastle

jpcastle

    Advanced Member

  • Jr. Member
  • PipPipPip
  • 95 posts

Posted 11 April 2012 - 07:24 PM

Quick note about SD-Card Classes. A higher number does not always mean better. A Class 10 will beat a Class 4 in large reads or writes, like viewing or recording video, but a class 4 will outperform a class 10 in small, quick reads and writes. I'm not sure which is better for this particular application, just that some research and trial/error will be needed. Heres an article I found enlightening.

http://forum.xda-dev...69#post15269669

~JPC
ainol NOVO 7 Advanced - ICS 4.0.4 (IVI) CM9

Some people are wise... Some are otherwise.